Blommor, Bubblor eller Ris?

Vigseln avslutas oftast med riskastning eller att brudparet går ut i en gång mellan sina gäster och det är verkligen ett favoritmoment när jag fotograferar bröllop - så mycket lycka hos både brudparet och gästerna när nervositeten har släppt och den allvarliga stunden är klar. Men vad ska man kasta på brudparet  - och varför kastar vi ”ris” på dem?

Att kasta ris på nygifta är en tradition som tros härstamma från det gamla Rom. Riskornen är frön som kan gro och är därför en symbol för nytt liv, och ju fler riskorn desto fler barn skulle det bli för brudparet. Idag anses inte riset som en önskan om många barn utan är istället en önskan om en bra framtid för paret.  Förr i tiden kunde även andra spannmål, dadlar, nötter och mynt kastas på de nyvigda för att bana väg för framtida lycka och goda krafter.

Ris är ju det traditionella men under många år har myten att riset skulle vara farligt för småfåglar gjort att det blivit ett mindre populärt alternativ.
Detta är dock inte fallet, eftersom fåglars magar innehåller väldigt lite vätska vilket gör att det okokta riset inte kan svälla, däremot är det inte bra mat för fåglarna och de väljer därför bort det själva. Mer om det kan ni läsa här.


En annan viktig aspekt är vad er vigsellokal har för regler kring vad som får kastas, då det som hamnar på marken också måste städas upp efteråt. Så en bra ide är alltid att höra med dem först så att ni inte blir besvikna på er bröllopsdag när era gäster inte får tillåtelse att kasta det ni valt.

Här ser ni lite exempel på vad som blir fint på bild och dess för och nackdelar - och som ett extra litet tips - många av alternativen går bra att kombinera för en extra maxad upplevelse.

Det traditionella riset - och lite alternativ 

Daniella och Alexander möttes av en skur av ris efter sin vigsel i Adolf Fredriks kyrka

Catrin & Petter fick puffat ris som en hälsning när de vigts i Lindesbergs kyrka

Blommor och blad

Blomblad är vackert och oftast färgglad och här kan man välja färger efter tema och önskemål. Så varför i inte gå ut i en härlig färgstarkt explosion?
En stor fördel med både färska och torkade blommor är att de bryts ner snabbt i naturen, vilket ofta gör att man inte behöver städa upp så mycket. Blomblad är dock lite svårare att kasta så se till att några styr upp hur gästerna står - nära er eller kanske i en rad på bägge sidorna som ni får gå igenom. 

Daniella & Max hade ordnat med torkad blom-konfetti till sin vigsel vid Rosehanska i Södermanland.

Torkade blommor och blad kan både kastas som de är eller stansas ut till konfetti och ger mildare färger på bilderna. Även detta kräver lite jobb om man inte köper färdiga påsar. Men eftersom de torkade växterna har lång hållbarhet så kan detta förberedas långt innan ert bröllop. 

Jessica och Zebastian hade valt såpbubblor till sin vigsel i Frustuna Kyrka i närheten av Södertuna slott där festen hölls

Weddingwands och Sabelhäck

Att använda sig av weddingwands eller olika typer av snurror och vimplar är inte så vanligt men väldigt fint. Även här kan man välja färg efter tema och det blir effektfullt på bilderna. En stor fördel är ju att dessa går att förbereda långt innan och inte skräpar ner på platsen…och en bonus är att gästerna kan spara dem och ta med dem till dansgolvet när festen drar igång.

Sabelhäck är ett liknande sätt att gå ut och otroligt pampigt, men kräver ju inblandning av militären - men passar perfekt för brudparet med militär anknytning.

En pampig sabelhäck mötte Greta och Jacob efter vigseln i Oscarskyrkan

Anneli och David valde fjärilskonfetti - en av mina favoriter - till sin vigsel i Nacka kyrka

Linda och Henric hade valt sockerhjärtan till sin vigsel i Låssa kyrka i närheten av Thoresta herrgård där de sedan höll sin bröllopsfest

Riset blir nästan som små vita regndroppar på bild och oftast är det kanska lätt att kasta och ”träffa” rätt då de har lite tyngd i sig, vilket blir fint på fotografierna. Men riset är också hårt och kan göra ont att få på sig, vilket ofta gör att brudparet automatiskt skyddar ansikte med armarna och vänder sig bort. Dessutom fastnar riset lätt i kläder och hår. 

Andra populära alternativ som liknar ris är puffat ris och sockerhjärtan, de är bägge lite mjukare att få på sig och lättare att städa upp efteråt. Det puffade riset blir mildare i färgen och sockerhjärtan smälter bort när det regnar - enda nackdelen är att sockerhjärtana har en förmåga att fastan i kläderna och om det är varmt så smälter de innanför brudkläningen (jag hade själv massor med smälta sockerhjärtan innan för min klänning när vi kom till hotellet på natten)

Färska blomblad som Sebastian och Catherine mötes av efter sin vigsel på Lidö ger en härlig färgklick men kräver lite jobb på själva bröllopsdagen när de måste förberedas. Ett prefekt uppdrag för brudparets familjer på bröllopsdagens morgon kanske?

 

Såpbubblor

Att mötas av ett hav av bubblor är väldigt vackert på bild och de allra flesta gästerna tycker också att det är roligt att blåsa dem - man får plocka fram sitt inre barn på nytt - och det händer inte sällan att man får be gästerna vänta med att blåsa slut sina bubblor innan brudparet kommer ut på kyrktrappan. Nackdelen med bubblorna är att det kan vara svårt att blåsa dem åt rätt håll om det inte är absolut vindstilla eller blåser mot paret.
Om ni väljer såpbubblor se då till att det är en sort som inte ger fläckar på kläderna - de är dessutom oftast lättare att blåsa och ger mindre och fler bubblor. Ett bra tillägg kan vara en bubbelpistol eller bubbelmaskin för att maxa antalet bubblor.

Även Linnea och Rasmus valde bubblor till sin dag på Gyllene brunnen

Rebecca och Beyond hade en blandning av weddingwands och konfetti på sin bröllopsdag

Konfetti

Konfetti kanoner ger verkligen en wow effekt och det blir riktigt festligt på bilderna. Nackdelen är att de kan vara svåra att smälla av så det gäller att de som sköter dem är starka och kanske till och med har fått öva innan.

Konfetti finns i alla möjliga former och färger och tänk på att välja en sort som är nedbrytbar och inte skadar naturen (men självklart ska även dessa städas upp - men för de små som smiter iväg är det bra att de inte blir kvar ute i en evighet) 

Här är det extra viktigt att höra med er lokal så att det är ok innan ni smäller av kanonerna.

Susann och Pär hade valt runda konfetti i vitt och guld vid vigseln i Bromma kyrka innan festen på Ljunglöfska slottet

Kayan & Max fick ett regn av vita hjärtan på sig efter vigsel i parken vid Sundby gård

Lina och Linus fick både regn, konfetti och torkade blad när de anlände till sin fest hemma på gården i Småland.

Föregående
Föregående

Dopfotografering i Bromma kyrka

Nästa
Nästa

Romantiska bröllopsbilder bland vinrankorn i Wien